Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 11/09/2006
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Guvernul scotian, dispus sa primeasca imigranti romani si bulgari
Acces online: https://www.gandul.info/news/guvernul-scotian-dispus-primeasca-imigranti-romani-bulgari-264473


Seful Guvernului scotian, Jack McConnell, negociaza un acord cu oficialii responsabili de imigratie, care ar putea sa faca din Scotia singura regiune britanica deschisa fortei de munca din Romania si Bulgaria, relateaza Scotland on Sunday, citat de Mediafax. Aceasta initiativa contravine opiniei oficialilor englezi, care intentioneaza sa impuna restrictii dure imigrantilor din cele doua state, insa Guvernul scotian doreste sa primeasca imigranti pentru a remedia declinul demografic cu care se confrunta. Peste 50.000 de cetateni romani si bulgari si-ar putea depune dosarele pentru a lucra in Marea Britanie, dupa integrarea tarilor lor in Uniunea Europeana, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007. In Scotia se afla deja 32.000 de est-europeni, in timp ce Marea Britanie numara in total 427.000 de polonezi, cehi, lituanieni si slovaci. Aceste statistici au determinat Guvernul de la Londra sa se gandeasca la restrictii pentru Bulgaria si Romania. Un purtator de cuvant al Executivului scotian a declarat ca acesta va face presiuni asupra Guvernului britanic pentru a sublinia "flexibilitatea scotiana" in cazul in care se vor impune regularizari masive ale situatiei cetatenilor romani si bulgari. "In Scotia situatia este diferita in ceea ce priveste nevoia de a primi imigranti, asa ca vrem ca (Guvernul de la Londra) sa reflecteze asupra ei. Imigrantii vor primi puncte in plus daca vor veni in Scotia si isi vor depune dosarele pentru domenii care se confrunta cu o lipsa acuta de forta de munca", a declarat el. Forta de munca romana si bulgara calificata va putea primi mai usor locuri de munca in Scotia decat in restul Marii Britanii. McConnell a confirmat in Parlament, in cursul acestei saptamani, ca "discuta" cu oficiali din Ministerul britanic de Interne despre intrarea Romaniei si Bulgariei.

 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.